Direct Yourself logo 00A0D1
Stapel van puzzelstukjes

Gun jezelf het proces

“Waarom laat ik dat toch weer gebeuren?” vraagt mijn coachee zich voor de 3e keer in deze sessie hardop af. Het is duidelijk dat ze van mij niet echt een antwoord op haar vraag verwacht. Ze uit vooral haar frustratie. Ze wéét toch dat ze niets aan de situatie kan veranderen door te piekeren. Ze is er zich immers al enorm van bewust dat de klok zich niet meer laat terugdraaien. En ze heeft toch al behoorlijk wat grote stappen genomen op weg naar een nieuwe toekomst? Nou dan!

“Ik ben zo boos op mezelf, weet je dat?” gaat ze verder, “Waarom laat ik dit toe?”. Ze doelt op de afgelopen nacht. Nadat ze met wijd open ogen de klok uur na uur had zien wegtikken, had ze de rest van de nacht beneden onder een deken op de bank zitten janken. Janken dan ook maar meteen. Met deze woordkeuze benadrukt ze haar zelfverwijt nog maar eens flink. “Ik wil zo graag mezelf onder controle hebben. En de regie over mijn leven. Ik was zo goed op weg. Waarom lig ik dan weer honderden doemscenario’s te bedenken? Wég m’n nachtrust. En ik bén al zo moe. Waarom doe ik dit?”

Ok, dus je bent zo’n beetje in de moeilijkste periode van je leven beland. Je bevindt je, zonder dat je er ook maar iets over te zeggen had, van de ene op de andere dag in een geheel andere toekomst dan waar je dacht naar op weg te zijn. Je vangt klap na klap op, zet je schouders eronder en toont je sterk, want je kán het… Mág je dan even huilen, alsjeblieft? Mág je vallen en opstaan en de tijd nemen om weer in balans te komen? Mag je even landen?

Zelf de regie hebben betekent niet dat je zonder pijn je zorgvuldig uitgewerkte script overboord gooit en inwisselt voor een andere. Om de beste films te kunnen maken, heb je rust en ruimte in je hoofd nodig. In sommige situaties moet je meteen overgaan tot handelen en van alles regelen. Dan parkeer je als het ware je ‘rouwfase’ even. Maar daarna mag je jezelf tijd gunnen om afscheid te nemen van het script waar je zo lang met hart en ziel aan hebt gewerkt. Maak jezelf dus geen verwijten wanneer dat gepaard gaat met nachtelijke huilbuien op de bank, maar neem bewust deze stappen mee op weg naar het script van je toekomst. Want ook dát is eigen regie voeren.

Overweeg je coaching? Je bent van harte welkom. Neem vrijblijvend contact met me op.

“When you’re directing something, you absolutely have to be involved in all layers of the process.”

(Cate Blanchett)

Deel dit bericht