Getekend mannetje voor white board

I have a dream

Dit jaar is het 55 jaar geleden dat burgerrechten-activist en dominee Martin Luther King jr. zijn beroemde rede “I HAVE A DREAM” hield. Een van de meest inspirerende toespraken ooit. Het was tijdens de ‘March on Washington for Jobs and Freedom’.

Dromen. Hoe effectief is dat eigenlijk? In mijn Direct Yourself programma Spring in je regisseursstoel! is ‘Droom’ tip #1; als je iets in je leven of werk wilt veranderen, begin dan met je ‘droom’. Wat kunnen we leren van Martin Luther King jr.? Start je droom in 3 stappen:

1. Droom groot

Martin Luther King jr. durfde groot te dromen. Hij zag de rode heuvels van Georgia en de oase van vrijheid en gerechtigheid. Hij zag een toekomst waarin de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders samen aan tafel zitten. In zijn droom hield hij geen rekening met de beperkingen waar hij mee te maken had. Hij zei niet: “Help, we zijn zwart, een minderheid, hoe worden we blank?”. Hij droomde groot over een toekomst waarin mensen gelijkwaardig en in harmonie samenleven. Wil je verandering? Wil je groei? Wil je zelfregie? Fantaseer erop los en bedenk wat je droom is; hoe ziet jouw leven eruit als wérkelijk alles mogelijk zou zijn? Ook een filmregisseur (m/v) begint met het verhaal dat hij wil vertellen tot in detail te visualiseren. Hij ziet de mooiste locaties, de beste acteurs, de spectaculairste stunts en de sfeer van de sound en muziek trillen al in zijn oren. Droom groot! In deze eerste stap op weg naar je kaskraker zijn er geen beperkingen; alles is mogelijk.

2. Maak je droom concreet

M.L. King jr. zei niet: “Ik denk dat ik iets met gelijkheid wil” of: “Gerechtigheid lijkt me ook wel wat”. Hij was niet alleen beeldend, maar ook specifiek: “Ik droom dat mijn 4 kinderen op een dag leven in een land waar ze beoordeeld worden op hun karakter en niet op hun huidskleur”. Okay, dus je hebt groot gedroomd en je droom gevisualiseerd. De volgende stap is je droom concreet te maken. Als je droom werkelijkheid zou zijn, wat ben je dan aan het doen? Hoe voel je je daarbij? Wat straal je uit en hoe ervaren anderen je? Bouw je script: hak je droom in kleine stukjes, noteer bij elk stukje je actiepunten en maak een stappenplan. Vanaf nu ben jij de regisseur van jouw droom.

3. ‘Publiceer’ je script

M.L. King jr. was er klaar voor. Zijn droom was duidelijk en concreet. Nu kon hij deze delen met zo’n 250.000 toeschouwers ter plekke ėn denderde meteen live de Amerikaanse huiskamers in: “I have a dream!”. Nu jij, want zoals een regisseur zijn script niet in z’n eentje kan verfilmen, heb ook jij assistentie nodig.

Deel je script met iedereen die het maar wil horen. Door je droom zoveel mogelijk hardop uit te spreken, wordt het steeds meer jouw script. Bovendien vraag je je netwerk om input, hulp en steun. Sommige mensen vinden het woord ‘netwerk’ een beetje eng; is dat niet voorbehouden aan zakenmensen? Nee dus. Of je je ervan bewust bent of niet: ook jij hebt een netwerk. Breng dat in kaart: je familie, vrienden, buren, collega’s: wie zijn dat, wat doen ze en welke van hun expertises en connecties kunnen jou goed van pas komen?

Dus: delen je droom, ‘publiceren’ je script. Pas als mensen weten waar jij naar toe wilt, kunnen ze meedenken, helpen en je attenderen op kansen en mogelijkheden. Wees hier niet terughoudend in; mensen doen dit graag voor je.

In het programma Spring in je regisseursstoel! volgen na ‘Droom’ nog 9 andere tips om je te helpen zelf de regie te nemen.

Zou de toespraak van Martin Luther King jr. tot de dag van vandaag effect hebben gehad, als hij was begonnen met: ‘I wish…” of: “My goal is…” ?

A dream you dream alone is only a dream. A dream you dream together is reality.
(John Lennon)

Deel dit bericht