Direct Yourself logo 00A0D1
Foto van Caroline van Dijk op stoel aan waterkant

Laat je niet verlammen

Te veel leuke klussen en te weinig energie. Deze niet al te beste combinatie maakte dat ik het schrijven van een nieuwe blog te lang heb uitgesteld. Wat leven we inmiddels in een spannende wereld. Eentje waarin het vaak zoeken is naar zelfregie. Ik hoop dat het goed met je gaat en dat het lukt om de dagen te leven zonder je te veel zorgen te maken over de toekomst.

Die eerste weken van de lockdownmaatregelen vond ik bijna griezelig; de stilte op straat, die bedrukte sfeer en het gevoel dat er continu gevaar dreigt. Inmiddels heb ik mijn draai gevonden en lukt het me om mijn dagelijks leven opnieuw te organiseren. Ook letterlijk: er staan al drie dozen klaar voor de kringloopwinkel. Opruimen geeft mij het gevoel opnieuw te kunnen starten en daar word ik heel blij van. Nieuwe kansen voor straks in een onvermijdelijke nieuwe wereld. 

De 18 minuten van Bregman

Bij het opruimen stuitte ik op het boek 18 Minuten van Peter Bregman. Hierin laat deze bekende Amerikaanse coach/schrijver zien hoe je door elke dag 18 minuten stil te staan bij wat je echt wilt, beter focust en meer geniet van je (werk)dag. Ook al dateert het boek uit 2011; ik kan het je aanraden. 

“Als de toekomst onzeker is, is het moeilijk om in het heden goed te functioneren”, aldus Bregman in hoofdstuk 18, waarna hij aan de hand van het boek Human Motivation van David McClelland uiteenzet wat je dan moet doen:

Iedereen wordt gedreven door drie dingen: prestatie, affiliatie en macht. Als mensen kunnen presteren, zich geliefd voelen en invloed hebben, zullen ze gemotiveerd en betrokken zijn. Zelfs zonder een duidelijk beeld van de toekomst.

Bregman tipt: “Stel jezelf drie vragen:

  1. Werk je aan iets betekenisvols en uitdagends? Iets waarbij je een slaagkans van ongeveer 50 procent hebt?
  2. Heb je een goed contact met andere mensen op je werk of in je sociale leven? Mensen die je mag of met wie je een innige band hebt?
  3. Voel je je erkend voor het werk dat je doet, al dan niet betaald? Kun je invloed uitoefenen op besluiten en resultaten?”

 

Laat je niet verlammen

Als je antwoord op een of meer van deze vragen ‘nee’ is, creëer die mogelijkheden dan.

Laat je niet verlammen door een onzekere toekomst. Ga gewoon door.

Tot zover Peter Bregman in 18 Minuten.

Hartje met tekst 'You are not alone'Gewoon doorgaan ten tijde van een lockdown is makkelijker gezegd dan gedaan. Om de drie vragen met ‘ja’ te kunnen beantwoorden, worden we flink uitgedaagd. Mensen verliezen hun werk, kunnen niet bij de mensen zijn met wie ze goed contact hebben en ervaren dat het invloed uitoefenen op besluiten al helemaal niet meer aan de orde is. Toch zijn het drie terechte vragen, waar je deze onzekere toekomst mee aankunt. 

Met wat creatief omdenken kom je een heel eind. Welke betekenisvolle en uitdagende klussen kun je oppakken? Met wie kun je bellen of (video)chatten? Waarmee kun je erkenning vinden of invloed uitoefenen? 

Oplossingen voor de toekomst

Ik zie mooie initiatieven: trainingsbureaus die hun workshops online geven, mensen die boodschappen doen voor ouderen uit de buurt, vrienden of collega’s die ‘s ochtends samen koffie drinken via de video-chat. Je kunt nog zoveel doen en betekenen. 

Welke oplossingen heb jij voor jouw stukje onzekere toekomst? Kun jij de drie vragen met ‘ja’ beantwoorden?

Ik wens je sterkte en creativiteit toe en vooral: stay safe!

 


Foto’s:
© Beitske Kempenaar – Henschoter Meer
© Pixabay.com – You’re not alone

Deel dit bericht