Direct Yourself logo 00A0D1
Cadeau onder kerstboom

Opnieuw uitpakken

“Pak gewoon ook wat oude cadeaus opnieuw in.” Het bleek een gouden tip van mijn collega, een ervaren moeder. De feestdagen stonden voor de deur en wij bij het koffieapparaat. In de eerste twee jaar van zijn leven had mijn zoon zoveel cadeautjes gekregen, dat minstens de helft ervan nooit aangeraakt werd. Het voelde niet goed om daar die kerst nog veel nieuws aan toe te voegen. Diezelfde avond maakten we nieuwe pakjes met nieuwe strikjes en legden ze als nieuwe presentjes onder de kerstboom. Een paar dagen later kon ons zoontje zijn geluk niet op. Wat was hij blij met zijn speelgoed dat, als wij het niet die speciale aandacht hadden gegeven, ooit onaangeraakt richting de Kringloop zou zijn gegaan.

Nu, twintig jaar later, zit ik naast onze kerstboom. Zonder cadeautjes dit jaar. In plaats daarvan staat er een leuke kerstfoto van ons drieën. Ik bedenk me hoe waardevol de oude cadeautjes zijn, die ik dit jaar opnieuw heb mogen uitpakken. Natuurlijk was daar het antieke kastje van mijn ouders, de tweedehands tafel van Marktplaats en vond ik mijn oude cowgirl boots onderin mijn kast. Blij mee. Maar er was meer.

Opnieuw uitpakken

Zo heb ik twee weken geleden oude videotapes laten digitaliseren; een klus die jarenlang was blijven liggen. We blijken prachtige beelden te hebben van familie momenten, gefilmd door mijn man, die verslag doet van de ontwikkelingen van zoonlief. Ons geluk spat van het scherm; in één klap overviel me een groot gevoel van dankbaarheid voor de tijd die wij samen hadden. Oude cadeautjes opnieuw uitpakken. Ik moet ook denken aan de 6 meiden met wie ik de reünie van onze lagere school organiseerde. Sindsdien zijn we onafscheidelijk. Op whatsapp dan, want dat is met de afstanden wel zo handig. Zo’n twee keer per jaar spreken we af. We delen lief en leed, raken nooit uitgekletst en zijn er voor elkaar. En zo heb ik ook weer tijd gekregen om ‘oude’ vrienden te zien, die ik de laatste jaren heb moeten verwaarlozen. 

Mijn stand van zaken

2018 werd voor mij ook een jaar van bezinning, ‘even landen’ en herontdekken. Wat was mijn ‘stand van zaken’? Waarheen was ik ook alweer op weg en kan dat nog steeds? Of wil ik een ander pad inslaan? Het is, ook voor jou, goed om die ruimte van tijd tot tijd te nemen. Het openen van oude cadeautjes kan je hierbij helpen; wat maakte je ooit zo blij en waarom? Waarderen wat er was en ervaren wat ze je nu nog brengen.

Koester je oude cadeautjes

Het is spannend en nodig om nieuwe dromen na te jagen, plannen te maken, het roer om te gooien. Maar vergeet de oude cadeautjes niet; koester ze opnieuw. Je relatie, je gezin, familie en vrienden, dingen die je hebt gedaan en bereikt, je levenservaringen. Pak ze opnieuw uit en neem ze, als basis, mee het nieuwe jaar in. Dat wens ik jullie toe.

Maak er mooie feestdagen van en voor 2019 een goede gezondheid, veel geluk en plezier! 


Take care of all your memories, for you cannot relive them (Bob Dylan)

Deel dit bericht