Direct Yourself logo 00A0D1
Oudere dame op home trainer

Wanneer word ik ‘mevrouwtje’?

Wanneer is het, weet iemand dat misschien, dat ze je als kind gaan behandelen? Hoe oud moet je daarvoor zijn? Wat moet je ervoor doen? Wanneer komt het moment dat je je realiseert dat de stem van de ander omhoog gaat als ze tegen je praten? Wat moet je hebben bereikt om te verdienen dat je in de derde persoon wordt toegesproken? Omdat dit alles mij zo akelig lijkt, wil ik het gewoon even weten. Misschien kan ik me erop voorbereiden of liever nog: het voorkomen.

Moet je er misschien grijs haar voor hebben? Of een rollator voortduwen? Een hoorapparaat heb ik al, dus dat kan het niet zijn. Rimpels, is dat het? Wanneer is het dat het er niet meer toe doet dat je ooit studeerde, je kinderen opvoedde tot goede burgers, je bedrijf runde of een mooie rol in een organisatie had? Wanneer komen ze je niet meer om advies vragen, omdat ze denken dat je het allemaal toch niet meer snapt? Vanaf wanneer gaat het winkelmeisje met extra luide stem vragen ‘wat meneer gehad had willen hebben?’ Of dat, als je een keer onhandig over een stoeptegel struikelt, de ambulancebroeder opmerkt dat ‘mevrouw nog best praatjes heeft’?

Het moet even slikken zijn, wanneer je in een situatie terecht komt dat je afhankelijk wordt van anderen. Maar ik vraag me af: went het ooit om als kind te worden toegesproken, terwijl je, waarschijnlijk veel beter dan die ander, weet wat er te koop is op deze aardbol? Hoort dit nu echt bij de levenscyclus? Ik hoop zó van niet, dus: hebben jullie tips & tricks om dit te voorkomen? Of wordt het ook voor mij ooit: ‘Kom op, mevrouwtje, even slikken…’.

Caroline van Dijk

Deel dit bericht